top of page

כאבים בצוואר, בגב העליון ובשכמות

כאבים בפלג הגוף העליון נפוצים מאד ויכולים להשפיע בצורה משמעותית על איכות החיים. מתחושה תמידית של "עומס" וכיווץ בשכמות, הגבלת תנועה בצוואר ובכתפיים, כאב חד בכתף כאשר מרימים את הזרוע בזיות מסויימת ועד הקרנות ונימולים בידיים.

יכול להיות וכבר וקבלתם אבחנה מסויימת, כגון כתף קפואה (Frozen Shoulder), דלקת באחד מגידי הכתף (Rotator Cuff injury), או שינויים ניווניים בעמוד השדרה (פריצות ובלטי דיסק, הצרות בעמוד השדרה וכו') וכדומה. בהקשר זה חשוב לציין כי האבחון בICS תמיד יסתכל על הגוף באופן רחב, על מנת להבין האם ישנם גורמים שמונעים מהגוף להכנס לתהליך החלמה אפקטיבי והאם הם הגורם הראשוני לחוסר האיזון בגוף, שבא לידי ביטוי בכאב ממנו אתם סובלים.

סיבות אפשריות לכאבים בצוואר, בגב העליון ובשכמות:

  • אורח חיים - ישיבה מרובה מול מסכים וישיבה מרובה בכלל, שימוש מוגבר בטלפון, עבודה משרדית המביאה לאורח חיים נטול תנועה, תוביל לכיווץ שרירים, בדרך כלל הקדמיים (שרירי החזה ושרירי הצוואר הקדמיים). במצב זה השרירים האלה התכווצו והשרירים האחוריים יימתחו ויהיו ארוכים יתר על המידה. התוצאה תהייה כאבים בשרירים, עם הקרנות למקומות שונים. בנוסף, זרימת הדם לגפיים ולצוואר יכולה להפגע ויכול להיווצר לחץ על העצבים, שיבוא לידי ביטוי בהקרנות ונימולים בידיים.

  • עישון - יכול להוביל להגבלה ביכולת התנועה של הריאות, מה שבתורו יכול להוביל לכיווץ שרירים בצוואר ובחזה, להקטין את הגמישות והאלסטיות של כלוב הצלעות, להגביל זרימת דם ולהוות גורם לכאבים באיזור.

  • סיבות מכאניות - יציבה לקויה ומנח לא אידיאלי של החוליות הצוואר היוצר לחץ על העצבים. העצבים האחראים על תנועת הצוואר, הכתף והשכמות יוצאים מהחוליות הצוואריות. לחץ על שורש עצבי כזה, יכול להוביל לסימפטומים של כאב, נימול, עקצוץ וכו באזורים עליהם הוא אחראי. לחץ על עצבים יכול לנבוע מבלט או פריצת דיסק, אך גם ממנח לא תקין של החוליות.

  • כיווץ בעצמות הגולגולת היוצרות כיווץ בשרירי הצוואר - העצבים לחלק משרירי הצוואר והשכמה יוצאים ישירות ממפרקים בגולגולת, ולכן כיווץ במפרקי הגולגולת יכול להוביל לכאב בצוואר ובשכמה, ולפגוע בתנועת הידיים.

  • לחץ המגיע מהלסת - ללסת חיבור ישיר לצוואר ולשכמה, ולכן כל בעיה שמגיעה מהלסת (עקירות וטיפולי שיניים, כיווץ שרירי הלסת עקב סטרס, מנח לא נכון של הלסת בתוך המפרק, חריקת שיניים וכו) יכולה להוביל לכיווץ שרירים בצוואר ובשכמה.

  • מנח לקוי של עצמות - בעקבות טראומה (תאונה, מכה חזקה, ניתוח)/עבודה היוצרת שימוש חוזרני יכולה לכך שמארג האיזון העדין בין העצמות יביא לכך ששרירים ורצועות לא יתפקדו בצורה המיטבית. בעיקר חוליות הצוואר, השכמה, ההיוהיד, עצם הבריח והצלעות.

  • פריקרד - הפריקרד היא האריזה בה שוכן הלב, ועליה לאפשר לו לנוע במרחב ולעשות את עבודתו כראוי, כל בעיה בה, עקב ניתוח/ טראומה/ מתח נפשי יכולה לכווץ את הרקמות מסביבה ולהוביל לכאבים בחזה ובחלק העליון של עמוד השדרה בגב העליון.

  • תזונה לקויה - תזונה של מזון מתועש, מעובד ושומני, תקשה על התפקוד של מערכת העיכול, מה שיכול להוביל לכאבים במקומות שונים בגוף. לדוגמא, פגיעה בתפקוד הקיבה יכולה לגרום בעיקר כאבים בכתף השמאלית וקושי להרמת ידיים מעל הראש, תחושת צריבה במרכז החזה כאבים בין השכמות. פגיעה בתפקוד הכבד יכולה לגרום לכאבי ראש וצוואר בעיקר מצד ימין.

  • פגיעה בזרימת הדם - עקב לחץ על כלי הדם מסיבה כלשהי יכול להוביל לכיווץ, ירידה בתפקוד וכאב במסלול כלי הדם. לדוגמא, פגיעה בעורק הסאב קלויאן המספק דם לגפה העליונה, יכולה להוביל לתחושת נימול והירדמות, תסמונת התעלה הקרפלית, ודלקות חוזרות בשרירי הזרוע והכתף.

  • צלקות וניתוחים - כל ניתוח שעבר הגוף, יכול להוביל לכך שהאיזור המנותח יפגע בתפקוד שלו בצורה מסויימת, תנועתו תוגבל, הרקמות השכנות אליו,יידבקו ולא יוכלו להחליק אחת על השנייה כפי שהן אמורות, ושרירים ורצועות בסיבבתם יתכווצו. 

חשוב להדגיש - סביר להניח שבכאבים בגפלג הגוף העליון, לפחות אחד מהסעיפים מעלה יהיה מעורב. עם זאת חשוב להדגיש, כי הגורם לכאב יכול להיות כל איזור בגוף שאינו מתפקד בצורה מיטבית, גם עם האיזור הזה נמצא בקצה השני של הגוף.

 

מטרת הטיפול

 

1. בטיפול, נפעל לזיהוי המקור שהוא הבסיס לסימפטומים מאחר והוא קריטי לפתרון משמעותי וארוך טווח של הבעיה. בחלק גדול מהמקרים, לא מדובר בדבר אחד בהכרח שגרם את כל הבעיה ולכן יהיה צורך לעבוד עם הגוף ולאט לאט לחשוף את כל הדברים שגרמו לכאב ולירידה בתפקוד. 

2. אורח חיים - כאשר נזהה את המקור של הבעיה, או גורמים התורמים לה ננסה לעשות שינויים רלוונטיים באורח החים על מנת שיתמכו - שינוי עמדת עבודה, הדרכה לתרגילים מותאמים, שינויים תזונתיים וכו'.

תרגילים וטיפים על מנת לעידוד תנועה, הגדלת טווחי תנועה והקלה על הסימפטומים:

בקרוב

bottom of page