אהבה ומעגל חברתי
שער שביעי - אהבה ומעגל חברתי
השנה היא 1938. קבוצת חוקרים מהרווארד מגייסת 724 נבדקים במה שעתיד להיות המחקר הגדול והמקיף ביותר בהיסטוריה, שמטרתו לבדוק דבר אחד פשוט. מה הופך חיים לחיים טובים? מה הופך את החיים שלנו לשמחים ובריאים? מהם הדברים שבמרוצת השנים ינבאו בריאות ואריכות ימים? איפה כדאי להשקיע את האנרגיה שלנו?
במחקר, שגם החוקרים המקוריים שהתחילו אותו לא חלמו שיהיה ארוך ומקיף כל כך, גויסו גברים צעירים סביב שנות ה-20 לחייהם, ועקבו אחר התבגרותם ומסלול חייהם, ועדיין ממשיך לעקוב אחר אלה שבחיים, ונמצאים בשנות ה-90 המאוחרות של חייהם.
באמצעים שונים - שאלונים, שיחות עומק, בדיקות דם, הדמיות מוחיות ובדיקות רפואיות, ניסו החוקרים לענות על שאלה אחת פשוטה - מה הופך חיים לבריאים ומאושרים יותר?
המסקנה הברורה, החותכת והחד משמעית שעולה מהמחקר היא זו - יחסים חברתיים טובים הופכים אותנו לשמחים ובריאים יותר. נקודה. לא כסף, לא מעמד, לא עבודה. רק זה.
אנשים המחזיקים במעגל חברתי ענף - של משפחה, חברים ומעגלים קהילתיים - חיים זמן ארוך יותר, והם בריאים יותר ושמחים יותר. לעומתם, החיים של אנשים החווים בדידות הם קצרים יותר, הפעילות המוחית שלהם מתחילה להתדרדר בגיל מוקדם יותר והם פחות בריאים.
נתון נוסף הוא העובדה שאיכות הקשרים חשובה ממספרם - המנבא הכי מוצלח לגבי בריאות בגיל 50 היה עד כמה אנשים היו מרוצים מאיכות הקשרים שלהם בגיל הזה. אנשים אשר היו הכי מרוצים מאיכות הקשרים שלהם בגיל 50 היו הבריאים ביותר בגיל 80.
האמת היא, שהמסקנה הזו לא אמורה להפתיע אף אחד מאיתנו. כל אדם שבילה עם חברים ומשפחה יודע כמה שמערכות יחסים הן דבר קריטי לבריאות הנפשית והפיזית שלנו.
המציאות המודרנית היא כזו שעד סביבות האוניברסיטה אנחנו נכנסים ויוצאים ממסגרות - גן, בית ספר, צבא, טיול, חוגים, אוניברסיטה. בערך בשלב הזה אנחנו מוצאים את עצמנו מחוץ למסגרת חברתית ונדרש מאיתנו פעילות אקטיבית על מנת לייצר קשרים חדשים.
המציאות הזו הופכת למאתגרת במיוחד לאנשים סביב גיל הפרישה, שבהרבה מובנים צריכים למצוא משמעות חדשה עבור עצמם, ולמצוא מסגרות חברתיות חדשות.
אז איך הופכים את המידע הזה לרלוונטי ופרקטי?
לזכור אותו וליישם אותו.
לפגוש חברים ולייצר קשרים, להשקיע זמן אקטיבי בשמירה על קשרים קרובים עם אנשים אהובים. לזכור שאם אנחנו רוצים לדאוג לעצמנו לעתיד טוב יותר, לא בטוח שהכיוון הנכון הוא בעוד ועוד שעות בעבודה, אלא בבילוי משותף עם אנשים שעושים לנו טוב, משמחים אותנו וממלאים אותנו.
נסו לבחון את מערכות היחסים בחיים שלכם - האם אתם נמצאים בזוגיות שמטיבה וממלאת אתכם? האם היא מפתחת אתכם? אם היא עושה את ההפך, לכו לטיפול. זוגיות לא טובה לא רק שאינה מקדמת את הבריאות על פי המחקר, אלא פוגעת בה.
מה לגבי שאר מערכות היחסים? נסו לקרב אליכם אנשים שעושים לכם טוב, שהנוכחות שלהם בחיים שלכם מפתחת ומגדילה אתכם. באותה המידה נסו להתרחק ממערכות יחסים שמעייפות אתכן, שדורשות מכם אנרגיה וממלאות אתכם בדכדוך.
ותאהבו. תאהבו. תאהבו
תוכן מומלץ להעמקה:
-
הסדרה 80 וארבע, מבית היוצר של כאן11, המפגישה בין ילדים לאנשים בגיל הפנסיה, ומראה את הפלא המתאפשר באמצעות חיבורים חברתיים:
https://www.kan.org.il/content/kan/kan-11/p-13712/
-
קישור להרצאה בTED בה מרחיב מנהל המחקר בהרווארד על הממצאים: